Verklevingen (adhaesies)

Adhesies ofwel verklevingen

Wat zijn de kenmerken van adhesies ofwel verklevingen?
Het kenmerkende klachtenbeeld van een verkleving is dat de pees, spier en omliggend weefsel gevoelig is bij belasting, maar dan geleidelijk verdwijnt, maar na rust, bijv. de volgende ochtend, in alle hevigheid terugkomt en na enkele (tientallen) minuten geleidelijk weer minder wordt, en dat elke dag weer opnieuw.

Wat zijn adhesies ofwel verklevingen?
Ons lichaam bevat speciale lagen in de weefsels, fascia genoemd, die uit bindweefsel bestaan. Deze structuren verbinden alle weke delen zoals spieren, pezen, banden etc. in ons lichaam. De fascies zorgen voor een glijbeweging tussen de verschillende onderdelen en omvatten spieren en spiergroepen. De fascies zorgen ook voor steun en houden de spiergroepen bij elkaar. De fascies zijn onder normale omstandigheden glad en flexibel zodat spieren, zenuwen, bloedvaten en organen goed op hun plaats blijven. De verschillende weefsels moeten echter ook ‘wrijvingsloos’ langs elkaar kunnen bewegen, ook daar zorgen deze fascies voor. Ook bij de pezen worden de verschillende bundels en fibrillen gescheiden door bindweefsel (collageen type III) die zorgt voor optimaal glijden zonder teveel wrijving. Bij blessures kunnen verklevingen ontstaan, waardoor dit glijden wordt verstoord. Er ontstaan beschadigingen en (als gevolg van het natuurlijk herstel) littekenvorming met onderlinge (dwarse) verbindingen, die bij opnieuw bewegen weer opnieuw tot beschadiging leiden. Deze verklevingen kunnen ontstaan tussen alle ten opzichte van elkaar bewegende structuren zoals: de collagene vezels in de pees (zie kader), de peesschede, de fascies en de spieren. Deze verklevingen worden in de VS momenteel ‘microfibers’ genoemd, het wehalen van de verklevingen ‘microfiber reduction’.

Hoe ontstaan (overbelasting) blessures?
Spieren, banden, pezen, slijmbeurzen, peesschedes, fascies en pezen kunnen op de volgende manieren beschadigd raken:
1. acuut (verrekkingen, scheuren, kneuzingen etc.)
2. chronische kleine beschadigingen (microtraumata)
3. gebrek aan zuurstof, ook wel ‘chemische’ veranderingen genoemd (hypoxy, verzuring)

Behandeling:
De behandeling is mede afhankelijk van de factoren die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de klachten.

Fysiotherapie
Zoals reeds eerder aangegeven is het stellen van de juiste (werk-)diagnose van groot belang. Zo kunnen scheurtjes tussen de fascies rond de spierbuik, tot lekken van bloed rondom de pees leiden en daar adhesievorming geven (zoals bij een ‘tenniskuit’). Ook een tendinose kan door adhesie tussen de in lengterichting verlopende collagene vezels tot dwarse verbindingen (cross-links) leiden, wat een vorm van adhesie is.

Kenmerkend voor de behandeling van adhesies zijn:
■ Verbreken cross-links, door tijdelijke overbelasting (training), rekkingsoefeningen of frictiebehandeling
■ Blijven bewegen (dagelijks meermalen oefenen!!), rust leidt immers tot meer verkleving en zelfs ‘verbindweefseling’.
■ Zorg dat de onderlinge structuren blijven bewegen, gerichte gedoseerde oefeningen, vibratietraining*
■ Zorg dat niet opnieuw verklevingen ontstaan, dus niet in ‘verkorte’ toestand brengen (nachtspalk, Achillespees: ‘s nachts Strassburg Sock)
■ indien mogelijk: continue passieve beweging (CPM: vaak alleen in ziekenhuis omgeving mogelijk)
■ Zorg voor goede doorbloeding; gerichte oefeningen, ijsen, massage, fysiotherapeutische apparatuur (zoals ultrageluid, of stroomtherapie)
■ Eventueel antiflogistische behandeling (medicatie, zalfjes, ijsen)
■ Gedoseerd opvoeren (trainings-) belasting
■ Bij voorkeur een brace of elastische steunkous (compressiekous) om schuddingen en trekkrachten aan de fascies te verminderen
■ Bij tendinose i.c.m. verkleving, accent op excentrische oefeningen
■ Bij aanhoudende klachten geeft Shock-Wave therapie goede resultaten (zie ook: Shock-Wave)

Voor een uitgebreider overzicht van de behandelmogelijkheden verwijzen we naar de speciale website: peesklacht

6 antwoorden op “Verklevingen (adhaesies)”

 1. Vraag,is het ook mogelijk om deze verklevingen aan spieren in de voet te krijgen?
  Daarmee bedoel ik de spieren die naar de tenen lopen.

 2. Beste Marijke, ja dat kan, maar bedoel je spieren aan de voetrug of aan de voetzool. Bij de voetzool komt vaker voor en is dat een ‘flexor’ pees of de fascia plantaris, beiden zijn met een goede echo te zien. Groet Jan Willem email: vraag@info1.nl

 3. En is het belangrijk wanneer je hier last van hebt dat het verholpen wordt? Ik heb al lang last van deze symptomen in mijn voet(rug). Pijn is draaglijk maar is er kans dat het erger wordt wanneer ik er niets aan doe?

 4. Beste Michael,
  allereerst moet natuurlijk de juiste diagnose (adhaesies) bevestigd worden. Het kenmerkende aan een verkleving is dat het niet spontaan over gaat en steeds weer opnieuw bindweefsel vormt. Ik zou het dus wel laten behandelen om verergering te voorkomen.

  Succes Jan Willem

 5. Hallo,

  Ik heb al maanden last van mijn onderrug en vooral als ik wakker word na het slapen. Ik ben al meerdere keren bij de fysio geweest maar die maken het een beetje los en dat is het. Iedere keer komt het alleen terug. Mijn rug wordt soms zelfs blauw omdat de bloedvaten geraakt worden. Komt dit bekend voor?

  Met vriendelijke groet,

  Deni Rongen

 6. Beste Reni,
  het wakker worden met rugpijn is bij sommige aandoeningen een bekend fenomeen, het kan o.a. duiden op een discopathie, waarbij de tussenwervelschijf defecten heeft en de waterhuishouding om de ‘kern’ op spanning te houden niet goed functioneert. Vaak komt dit door teveel schuifkrachten op de tussenwervelschijf óf door een SI scheefstand (blokkering) óf door een instabiel wervelsegment vaal L4-L5 of L5-S1. Dit is goed te behandelen. Het blauw worden van je rug herken ik niet. Maar het betreft dan de oppervlakkige doorbloeding en kan en segmentale reactie zijn (dus indirekt een gevolg van) van de tussenwervel problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.