Shock Wave therapie

Eerder beschreef ik de absolute meerwaarde van goed echografisch onderzoek bij bepaalde (pees- of spier-) klachten en het kiezen van de juiste behandeling.

Een van die behandelvormen is Shock-Wave therapie. Wetenschappelijk onderzoek geeft bij ‘peesontstekingen’ onvoldoende behandelresultaat, maar bij bijv. een specifieke vorm, echografisch zichtbaar, de tendinose, hebben wij bijna 100% resultaat binnen een beperkt aantal behandelingen. Dit is ook uitgebreid wetenschappelijk gedocumenteerd. Ook bij klachten die al jaren bestaan, ook bij (top-)sporters!  Veel voorkomende tendinosen worden aangetroffen bij: de achillespees, het hielspoor, de tennis- en golferselleboog de kniepezen (infra-patellaire pees) en de schouder (o.a. de supraspinatus pees).

Wat is Shock-Wavetherapie?

Shock-wave wordt het eerst toegepast om (nier- en gal-) stenen te ‘vergruizen’. Later bleek dat Shock-wave invloed heeft op het normaliseren van het collageen. Collageen is het sterke weefsel in de spier die in grote mate de trekkracht van de pees bepaald. Bij chronische overbelasting of (micro) traumata kan de tendinose ontstaan. Ook hier moet goed naar oorzakelijke factoren worden gekeken, zo is bij de schouderklachten de beweeglijkheid van de borstwervels van bijzonder groot belang, zowel bio-mechanisch als neuro-reflectoir (invloed op bijv. het zenuwstelsel die op zijn beurt de doorbloeding en spierspanning bepaald!  Ook bij schouderklachten geldt dus dat naast echografisch onderzoek van de pezen rond de schouder ook (manueel-therapeutisch) onderzoek van bijv. de borstwervels noodzakelijk is!

We gaven al aan dat bij de juiste diagnose (bijv. tendinose) Shock-wave therapie  nagenoeg 100% resultaat geeft. Ook bij andere diagnoses kan Shock-wave waardevol zijn, denk daarbij ook aan calcificaties (‘kalkspatten’)  in de pees, of exostosen (botuitgroei in de pees). In dit laatste geval geven wij aan dat wetenschappelijk gezien in 50% van dergelijke gevallen optimaal resultaat is te verwachten. Wij scoren beduidend hoger, mede omdat wij door de goede beeldvorming ook andere behandelvormen adviseren, naast de Shock-Wave behandeling. Bijvoorbeeld de Strassborg Sock, of excentrische oefeningen. Ook hierbij geld: het succes van de behandeling wordt bepaald door de juiste diagnostiek!