Supplementen

Supplementen zijn stoffen die normaal gesproken in (gezonde) voeding aanwezig zijn, maar waaraan (tijdelijk) meer behoefte kan bestaan. Het zijn dus geen medicijnen!     Let op: zowel via internet en drogisterijketens wordt u de mooiste beloften gedaan betreffende de werkzaamheid van de supplementen en wordt gesuggereerd dat “baat het niet dan schaadt het niet” hierbij opgaat. Dit is niet juist, want soms kunnen de stoffen schadelijk zijn en in ieder geval schaadt het gebruik van onnodige supplementen uw portemonnee! Daarom zijn wij bijzonder terughoudend in het adviseren van supplementen. Echter voor enkele supplementen willen wij een uitzondering maken, wat wij graag aan u willen toelichten.

Voedingsstoffen behoren in voldoende mate in het voedsel aanwezig te zijn. Maar… is ons voedsel nog wel zo rijk aan voedingsstoffen? De ouderen onder ons hebben vroeger op school geleerd dat een akkerbouwer drie kavels had, op het ene verbouwde hij (bijvoorbeeld) tarwe, op het ander (bijvoorbeeld) aardappelen en het derde liet hij braak liggen, om verschraling (uitputting van voedingsstoffen in de grond) te voorkomen. Tegenwoordig worden meerdere oogsten per jaar op een kavel binnengehaald en de groei van de gewassen wordt met kunstmesten bevorderd. Deze kunstmesten zijn echter wel gericht op de (snelle) groei van de gewassen en niet op de consument. Met andere woorden, er zitten voor de consument steeds minder voedingsstoffen in onze voedingsprodukten. Daarnaast eten we steeds ongezonder, dus een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan ontstaan. Dit geld in nog sterkere mate voor bepaalde ‘risicogroepen’, waaronder patienten met maag- en darmklachten (opnamestoornissen?), maar ook bij sporters, zwangeren en ouderen. Ook het ontstaan van bepaalde klachten kan wijzen op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Omdat wij een fysiotherapiepraktijk zijn beperken wij ons tot klachten aan het bewegingsapparaat.

GlucoMotion is de merknaam van o.a. glucosamine en chondroitine. Deze twee stoffen zijn de ‘bouwstenen’ van collageen en kraakbeen. Er is voldoende bewijs (wetenschappelijk onderzoek) dat deze stoffen bij bepaalde klachten een essentiele bijdrage leveren aan het herstel, maar… er zijn ook slechte produkten op de markt. Glucosamine is een voedingsstof die normaal gesproken in de grond zit (bijvoorbeeld door het oplossen van schelpjes in de grond) en opgenomen wordt door gewassen. Hierboven zagen we al dat dit in steeds mindere mate in ons voedel voorkomt. Echter.. sommige fabrikanten stoppen ‘gemalen kraakbeen’ in hun produkten, wat dus weliswaar uit glucosamine bestaat, maar veel slechter door ons lichaam wordt opgenomen. In plaats van ‘bouwstenen’ zitten in deze supplementen ‘afgebroken muurtjes’ wat kwalitatief dus veel minder is. Wij adviseren daarom GlucoMotion, omdat dit nederlandse produkt de goede glucosaminen bevat, in een optimale verhouding met chondroitine en enkele andere stoffen die bijdragen aan het herstel van kraakbeen en sommige soorten peesklachten. GlucoMotion bevat 1500mg Glucosaminesulfaat, 400 mg Chondroitinesulfaat en enkele andere ondersteunende bestanddelen (zie bijsluiter). Let op! Bij de meeste klachten adviseren wij gedurende 6 weken de op de ‘boost’ dosering (4 tabl. per dag), maar daarna de ‘onderhoudsdosis’ van 2 tabletten per dag. Bij onze voordeelaanbieding komt dat neer op € 0,37 per dag.

Multivitamine. Wij adviseren mensen met een drukke, stressvolle baan, intensieve sporters en patienten met bepaalde soorten klachten, om dagelijks een multivitamine te slikken. Let op, niet altijd is de dosering die op de verpakking staat noodzakelijk, omdat u immers ook nog gezond eet (u weet wel; groente en fruit) en leeft (u weet wel; niet roken en voldoende lichaamsbeweging). Wij adviseren maximaal 50% van de ADH (zie bijsluiter) als supplement te slikken. Onze ReconVital (multi plus) multivitamine bevat antioxidanten en mineralen die essentieel zijn bij het herstel van uw lichaam.

Antioxidanten. Wij noemden het al, antioxidanten zijn essentieel zoals uit onderstaande informatie (Bron: Voedingscentrum.nl) blijkt. “Antioxidanten beschermen het lichaam tegen zogenaamde ‘vrije radicalen’ en andere schadelijke stoffen die in het lichaam vrijkomen als gevolg van allerlei oxidatiereacties. Zogenaamde oxidatieve deeltjes komen vrij bij het vrijmaken van energie uit voedingsstoffen, maar ook bij bepaalde ziekteprocessen, zoals ontstekingsreacties, kunnen veel vrije radicalen worden gevormd. Als ze niet tijdig worden uitgeschakeld, kunnen vrije radicalen schade aanbrengen aan lichaamscellen. Op die manier spelen ze mogelijk een belangrijke rol in het verouderingsproces en bij het ontstaan van diverse welvaartsziekten.”

Teveel vrije radicalen en een tekort aan antioxidanten geeft ‘oxidatieve stress’, welke vrijwel alle onderdelen van de cellen (spiercellen, kraakbeencellen, peescellen etc.) kan beschadigen, zoals de celwand, maar ook het DNA in de celkern, waardoor het herstel belemmerd kan worden, of erger! Bij ontstekingen moet u hierbij niet denken aan bacteriele ontstekingen (longontsteking, blaasontsteking), maar ontstekingen zoals die vaak voorkomen bij klachten aan het bewegingsapparaat, zoals een peesontsteking, zenuwontsteking, gewrichtsontsteking etc. Wij vinden het door elkaar hanteren van deze begrippen niet juist en het geeft verwarring (zeker bij gebruik van medicatie hiervoor), zodat wij veelal specifiekere omschrijvingen geven bij de klachten, zoals een tendinose (peesverdikking), peesverkleving, kapselirritatie, tussenwervelbeschadiging (discopathie), overrekking, verstuiking etc. die overigens wel gepaard gaan met de hierboven genoemde ‘ontstekingen’. De bekendste antioxidanten zijn: Vitamine C, Vitamine E, zink, seleen (selenium), chroom (deze laatsten zijn bouwstenen voor enzymen die als antioxidant werken). Al deze antioxidaten zijn ook aanwezig in ReconVital! Een extra reden dus om dit produkt te gebruiken, ter ondersteuning van onze behandelingen. Let op: Antioxidanten werken zelden alleen (vitamine C), maar juist vaak in vaste combinaties. Vandaar dat u meerdere antioxidanten in onze ReconVital aantreft. Onze ReconVital (multi plus) multivitamine bevat zowel antioxidanten als vitaminen en mineralen. Dit voor slechts € 0,28 per dag