Spieren en Pezen

Spieren en Pezen  

De echografie techniek wordt onder andere gebruikt om organen en weefsels in beeld te brengen. De echografist kan zo inzicht krijgen op de grootte, de structuur en eventuele pathologische afwijkingen van het onderzochte orgaan en/of weefsel. Door middel van echografie ondersteund de fysiotherapeut zijn functieonderzoek. Aan de hand van de bevindingen maakt de fysiotherapeut een behandelplan en kan hij het genezingsproces met echografie goed volgen. Voor zeer uitgebreide informatie over spier- en peesklachten verwijzen wij u graag naar: peesklacht.      Klik op video om af te spelen:

Peesklachten komen zeer vaak voor in het lichaam, niet alleen bij sporters! Denk eens aan schouderklachten (meestal een peesklacht), de achillespees, de tenniselleboog, ‘hielspoor’ etc.

Het is van groot belang te beseffen dat een pees is opgebouwd uit verschillende gebundelde collagene, trekvaste, vezels.

Belangrijk bij pezen:
1. Alle structuren in de pees zijn in de lengte geordend. Dit zijn de bundels, maar ook de bloedvaten, zenuwen en het lymfestelsel lopen in de lengterichting.
2. Een pees bestaat uit bundels en deze bundels bestaan weer uit kleinere bundels. Al deze bundels zijn omgeven door bindweefsel dat smering en voeding verzorgt.
3. De onderlinge beweging tussen de (lengte) bundels is essentieel voor de functie van de pees. Als voorbeeld zal de achillespees bij het landen op de voet eerst aan de buitenzijde op rek komen bij de landing op de hak, waarna bij afwikkeling van de voet (proneren) ook de middelste (mediale) vezels worden belast.

Weefselschade
De oorzaken van weefselschade bij een peesklacht kunnen zijn:
1. Doordat de pees nauwelijks elastisch is wordt de, bij het neerkomen op de hak bij wandelen of hardlopen, in de pees opgeslagen energie omgezet in warmte. Dit zou onder bepaalde omstandigheden tot weefselschade kunnen leiden.
2. Verkeerde trainingsopbouw of overbelasting
3. Door verminderde doorbloeding minder voeding van de pees.
4. Door verminderde doorbloeding minder zuurstof in de pees, waardoor meer oxidatieve vrije radicalen vrijkomen. De oxidatieve vrije radicalen worden normaal gesproken geneutraliseerd. Dit proces vindt bij weefselschade niet (voldoende) plaats.

Behandeling
Het is van het grootste belang te analyseren hoe een peesklacht kan zijn ontstaan. Immers als deze factor niet wordt gevonden, dan kan de blessure niet herstellen of hij zal snel weer terugkomen. Daarnaast is het belangrijk te analyseren wat de precieze aard en structuur van de blessure is. Eigenlijk is dat alleen mogelijk met de modernste echografische apparatuur, zoals wij in onze praktijk hebben. Het is goed te beseffen dat wij meer dan 30 (!) verschillende afwijkingen in en rond de pees kunnen diagnosticeren, die elk zijn specifieke behandelmethode kent. Enkele voorbeelden: Tendinopathie, tendinitis, paratendonitis, tendinose, partiële ruptuur, enthesiopathie, bursale zwelling, calcificaties in de pees etc. (zie ook www.peesklacht.nl).

Enkele behandelmethoden zijn: Trainingsadviezen, krachttraining, glucosamine suppletie, strassburg sock, shock-wave therapie, frictie, adhesie behandeling, foam-roller, ultrageluid, excentrische oefeningen, massage, taping, etc. etc.