Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie na fysiotherapie. De vervolgopleiding manuele therapie duurt 5 jaar. Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert verminderde of opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties* (in de volksmond: “kraken”). De gewrichten worden dan snel bewogen. Daarbij kan een knappend geluid waargenomen worden. De meeste patiënten ervaren dit als een vreemd maar niet pijnlijk gevoel.

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; de functie van de gewrichten vergroot, de houding verbetert en het bewegen verloopt makkelijker.

Enkele voorbeelden zijn: •hoofd- en nekpijn met het stijfheid in de wervelkolom, •rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn, •lage rugklachten, evt. met uit stralende pijn naar de benen, •duizeligheid ontstaan door beweging van de nek, •kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Manipulatie van de wervelkolom wordt toegepast om functiestoornissen in de gewrichten te verhelpen. Door de lichaamsdelen rond de gewrichten in de wervelkolom op een bepaalde manier te manipuleren kan de beweeglijkheid van deze gewrichten worden vergroot. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. Naast het doel om de beweeglijkheid van dat gewricht te herstellen kan ook de activiteit van het vegetatief zenuwstelsel worden genormaliseerd, wat onder andere de voedingstoestand van alle weefsels en organen behorend bij het segment beïnvloedt. Te denken valt o.a. aan spieren, zenuwen, gewrichten, bindweefsel en bloedvaten. In de hals- en borstwervelkolom kan een vegetatieve stoornis leiden tot doorbloedingsproblemen en functiestoornissen in de hersenstam (dit geeft o.a. duizeligheid en hoofdpijn).