Triggerpoints

Triggerpoints

Een triggerpoint is een chemische verandering in een spiervezel. Deze chemische verandering kan veroorzaakt worden door stress, slechte doorbloeding, opeenhoping van afvalstoffen, slechte houding, overbelasting bijv. door zwaar werk of zwaar sporten, stofwisseling stoornissen en nog een aantal andere nog onbekende oorzaken. We zien triggerpoints ook vaak bij een segmentale stoornis zoals bij een overprikkeld orgaan, of geblokkeerde wervel waarbij via het (vegetatieve) zenuwstelsel de spiervezels teveel worden geprikkeld. Het gevolg van een triggerpoint is dat hij als hij ‘actief’ wordt leidt tot verkramping lokaal, daarna van de hele spiervezel, soms uitbreidend naar de hele spier en kan ook pijn geven op een andere plaats, bijvoorbeeld een gewricht! Zo kan een triggerpoint in de nek, schouderpijn geven.  Maar er zijn vele triggerpoints in het hele lichaam terug te vinden, een triggerpoint in de kuit geeft achillespees en voetzool klachten, een triggerpoint in de bil geeft rugklachten of heupklachten, een ander triggerpoint geeft weer schouderpijn, weer een ander geeft (tennis)elleboogklachten etc. etc.

Het herkennen van een triggerpoint is een taak voor een gespecialiseerd fysiotherapeut, namelijk niet elk pijnpunt is een triggerpoint en zeker niet elke klacht wordt veroorzaakt door een triggerpoint. De therapeut weet zo’n triggerpoint onmiskenbaar te herkennen en kan hem dan ook op de juiste wijze behandelen. Uiteraard besteden we dan ook aandacht aan de reden waarom een triggerpoint is ontstaan, houding, werk gerelateerde of sportieve overbelasting, een oude beschadiging (oud littekenweefsel), een vastzittende wervel etc. etc. Het vervelende is dat een triggerpoint zichzelf in stand houdt en zo chronische pijnklachten of verkrampingen veroorzaakt.

De behandeling van een triggerpoint kunt u voor een deel door zelf te rekken, triggerpoint balletje of zelf frictioneren (soort massage) van de plek. Ons behandelarsenaal bestaat oa. uit manuele therapie (wervels), (drukpunt)massage, rekken, triggerpointmassage, Shock-wave en… dry needling. Met deze techniek kan met een dun naaldje het triggerpoint worden aangeprikt waarna de reflex van de lokale verkramping verdwijnt, vaak nadat hij eerst een paar keer werd opgeroepen (twitch). Deze behandeling blijkt, mits juist gediagnostiseerd en juist toegepast, zeer effectief bij (chronische) pijnklachten en vele langer bestaande klachten, eigenlijk overal in het lichaam.

Met Dry Needling (een hele dunne soort acupunctuurnaald) wordt exact op de plaats van het Triggerpoint geprikt. Dit kan met een korte samentrekking gepaard gaan (twitch). Dit leidt tot ontspanning van de spiervezels en hierdoor een verdwijnen van de verkramping en verbetering van de doorbloeding en… het verdwijnen van de klacht, ook op de plaats waar het triggerpoint invloed op had, bijvoorbeeld het gewricht.

Na de behandeling met Dry Needling kunt u een doffe pijn en beurs gevoel op de behandelde plek waarnemen, die soms (ruim) een dag kan duren. Sporters wordt geadviseerd anderhalve dag na de behandeling niet intensief te sporten.