kraken? Kraakhelder!

In de Stentor verscheen onlangs een artikel dat aangaf dat het ‘Kraken’ van de halswervelkolom door manueeltherapeuten door de NVMT als ‘gevaarlijk’ wordt beschouwd.

De NVMT (Nederlandse Vereniging Manueel Therapeuten) is de vertegenwoordigende vereniging van zeven (!) verschillende opleidingsinstituten in Nederland. Even terug naar het begin: Dr. Frits Philips (u weet we van…) startte een onderzoekscentrum in Eindhoven, waarbij in eerste instantie de gevaren van ‘manuele therapie’ werden onderzocht. Er werd onderzoek gedaan naar de handelswijze van chiropractoren, osteopaten en andere internationale ‘krakers’. Een van de professoren (Oostendorp), schreef in een boek welk gevaar bestond bij manipulaties aan de nek op bijvoorbeeld een bloedvat in de nek die de hersenen van bloed/zuurstof voorziet. Het onderzoekscentrum werd een opleidingsinstituut, in de volksmond ‘Eindhoven’ genoemd (nu ‘SOMT’). Ik mocht deel uitmaken van dit opleidingsinstituut, waarbij vooral op gevaren werd gewezen, maar ook hoe risico te voorkomen (onderzoek en alternatieve handgrepen).

Echter.. er ontstonden meerdere stromingen (helaas ook manuele therapie genoemd, maar met een totaal andere achtergrond) die om ‘gezamenlijk sterk’ te staan zich hebben verenigd in de NVMT. Feit is echter dat er zeer uiteenlopend praktiserend manueeltherapeuten rondlopen. Ook manueeltherapeuten die technieken gebruiken die anderen bewust niet gebruiken omdat ze ‘risicovol’ zijn. Maar om nu alle manuele therapie af te raden, gaat te ver. Immers er is al lang bekend dat bepaalde technieken zeer risicovol zijn (rotatietechnieken, ook veel toegepast in actiefilms om een tegenstander snel uit te schakelen). Ik mocht persoonlijk tijdens een groot manuele therapiecongres voor een zaal met honderden manueeltherapeuten een onderzoek doen bij een echte patiënt met ernstig nekletsel en daardoor verlammingen/spasmen aan de benen. Op de vraag welke therapie ik zou geven antwoordde ik: ‘geen’, waarop de docent de patiënt tientallen centimeters aan zijn hoofd over de behandeltafel trok om aan te geven dat deze (tractie) techniek veilig was. Oke, een extreem voorbeeld, maar waar gebeurd. Een goede manueeltherapeut zal na gedegen onderzoek, altijd voor relatief milde en veilige manipulatietechnieken kiezen. Jammer dat het ‘publiek’ niet kan weten wie een goede manueeltherapeut is. Dát mag het NVMT zichzelf aanrekenen!