Hoofdpijn!

Hoofdpijn!

 

Net als vele andere lichamelijke klachten (zie ook ons vorige artikel over Fibromyalgie), is het belangrijk na een gedegen onderzoek een juiste (sub)diagnose te stellen. Hoofdpijn is geen diagnose, maar een verschijningsvorm van pijn, net als rugpijn, schouderpijn etc. Het zegt dus niets over een diagnose, laat staan dat er een gerichte behandeling voor gegeven kan worden (behalve een ‘pijn stiller’).

Voor het stellen van de juiste diagnose, is een indeling in ‘oorzakelijke factoren’ noodzakelijk. Bijvoorbeeld:  ‘vanuit de nek’ (‘Cervicogeen’ 20%), een ‘verstoring van het vegetatief zenuwstelsel’, bijv. bij een segmentale stoornis (‘Neurogeen’ 20%), ‘triggerpoints’ (20%), ‘overbelasting van de spieren, o.a. afhankelijk van de houding’ (‘Musculair’ 20%) of ‘Hormonaal bepaald’, vaak ook als reactie op medicijnen of voedingsstoffen (10%) en ‘overigen’(10%).

Een veelvoorkomende (chronische) hoofdpijn is een combinatie van een segmentale stoornis, cervicogeen, en musculair (incl. triggerpoints). Bij het (specialistisch) onderzoek dient exact te worden bepaald welke componenten in welke mate de hoofdpijn beïnvloeden. Pas daarna kan een succesvol behandelplan ‘op maat’ worden gemaakt.

Een gedegen onderzoek naar de oorzaken van hoofdpijn zal naast een vragenlijst o.a. bestaan uit het onderzoek van de nek. Manueel therapeutisch en segmentaal onderzoek is uitermate geschikt gebleken om deze gewrichtsdisfunctie te bepalen. Niet goed functioneren van de diepe halsspieren is bijna altijd gekoppeld aan nekpijn (maar niet andersom!). Met specifieke testen, worden de diepe hals- en nekspieren getest vanwege hun controle op de positie van het hoofd en hun handhaving van de stabiliteit van de halswervelkolom. Hoogfrequent Echografisch onderzoek van de nekspieren kan de toestand en functie van bijv. de spieren tussen de wervels goed zichtbaar maken. Ook behoort het onderzoek naar myofasciale triggerpoints tot het basisonderzoek. Deze ‘kleine spierknopen’ in overbelaste spieren zijn vaak (mede) de oorzaak van veel soorten hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek, cluster hoofdpijn en sommige soorten migraine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.