Dry Needling / Triggerpoints

Een triggerpoint is een lokaal pijnpunt in de spier die herkenbaar is aan de lokale verzelspanning van de spier die kan doortrekken naar de hele spier, het ‘pezige omhulsel’ van de spierbundel (de fascie) of naar een andere plaats in het lichaam.

Kenmerken Triggerpoints:

  • pijn en/of stijfheid op een lokaal punt in een spier vaak ook pijn op enige afstand van dit pijnpunt
  • stijfheid in de aangrenzende gewrichten
  • minder kracht in de betrokken spieren
  • (lokaal) krampgevoel in de hele spier of alleen rondom het Triggerpoint, soms ‘stroomgevoel’

Een triggerpoint ontstaat door een lokale verzuring en verkramping in de spier door (relatieve) overbelasting. Deze overbelasting kan door stress, verkeerde houding, voetafwijkingen, of te zware belasting (training) veroorzaakt worden.

Het vervelende van een reeds bestaand Triggerpoint is dat hij zichzelf in stand houdt en de klachten kunnen uitbreiden. Immers door de lokale vezelverharding en verkramping in de spier ontstaat een slechtere doorbloeding, waardoor nog meer verzuring (achterblijven van afvalstoffen) optreedt. Vandaar dat vaak chronische klachten het gevolg zijn die bij niet adequate behandeling vaak weer terugkomen.

Het belangrijkste van een Triggerpoint is het herkennen ervan! (diagnostiek). Een triggerpoint is geen gewone ‘spierknoop’, drukpunt, acupuctuurpunt of pijnpunt. Een triggerpoint reageert op een specifieke manier op het onderzoek van de therapeut, waardoor de diagnose duidelijk gesteld kan worden.

Er zijn meerder behandelmethoden voor Triggerpoints. Alleereerst uiteraard het herkennen en wegnemen van de oorzaak van de (lokale) overbelasting. Dat kan met houdingscorrectie, een voetzooltje, aanpassing van training en speciale oefeningen. Daarnaast kan een manueeltherapeut segmentaal behandelen, dat wil zeggen dat de bij de spier behorende zenuw via de wervelkolom kan worden behandeld. Vaak is daar een beperking in de beweeglijkheid wat kan leiden tot een ‘segmentale stoornis’ wat leidt tot bijv. verhoogde spierspanning en afname van de doorbloeding wat (mede) een Triggerpoint kan veroorzaken. Ook klassieke massage en/of speciale triggerpointmassage kan heilzaam zijn. Soms wordt bij peesklachten, bijvoorbeeld de achillespees of een pees in de schouder (supraspinatus) met Shockwave behandeld en het desbetreffende triggerpoint (respectievelijk in de kuit en in de nek-schouder) ook met Shockwave meebehandeld. Hardnekkige triggerpoints worden met Dry Needling behandeld. Dit is een specialisatie waarbij met naaldjes het Triggerpoint wordt aangeprikt waardoor reflexmatig een herstel van de spiervezelspanning, verkramping en verzuring optreedt. Ook kunt u zelf wat aan triggerpoints doen: let op uw houding, als sporter dient u de regels van trainingsbelasting consequent te hanteren, zowel qua belasting maar ook de warming up en coolling down.  Bepaalde oefeningen met een triggerpoint bal, of een foam roller kunnen heel goede effecten hebben, met name als nabehandeling om te voorkomen dat de klachten terugkomen. Ook is preventief regelmatige sportmassage aan te bevelen.

Bekijk hier het animatiefilmpje over triggerpoints (you tube)